Dikke Enkel
Wanneer u last heeft van uw enkels en u merkt dat uw enkels wat dikker zijn als normaal, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Dikke enkels is gelukkig geen gevaarlijk gezondheidsrisico, maar dat kan het wel worden als u hiermee rond blijft lopen. In dit artikel leest u bijvoorbeeld meer over de oorzaken van een dikke enkel. Als u iets niet vertrouwt kunt u het beste een afspraak maken om het te laten checken, voordat het te laat is.
Wat zijn dikke enkels/voeten?
Wanneer u last heeft van gezwollen enkels/voeten is er geen reden tot paniek. Het is in de meeste gevallen onschuldig, maar u kunt er natuurlijk wel wat aan doen. Hetgeen waardoor uw enkels/voeten gezwollen zijn, heet oedeem. Oedeem betekent dat er vocht vast zit in uw enkels/voeten. Als u naar uw enkel kijkt kan het goed zo zijn dat u weinig tot geen omlijning meer zit. Dat gebeurt wanneer uw enkel dik is. Wanneer het specifiek gaat om uw voet die dik is, zie je meestal dat de voetrug bol gaat staan.
Als laatste is het erg belangrijk om goed te bepalen of er iets ernstigs aan de hand is met uw enkel/voet of dat het tijdelijk is en vanzelf over gaat. Het is namelijk zo dat u serieuze gezondheidsproblemen kunt hebben wanneer uw enkel/voet wel gezwollen blijft. In dat geval kan het ook zo zijn dat er meerdere klachten ontstaan. Zorg dat u dus niet te lang wacht en het laat checken door een professional.
Fysio Connected: wat zeggen onze patiënten
Pepijn
”Wat mij betreft de beste fysiotherapie in regio barendrecht.”
Brand
”Fijn dat er ook fysio mogelijkheden online zijn.”
Justin
”Spieren eindelijk weer versterkt.”
Wat is de oorzaak voor uw dikke enkels?
Oedeem is de directe oorzaak voor uw dikke enkels. Dat betekent dus dat uw enkels zo dik worden door een vochtophoping, oedeem is namelijk een ander woord voor vochtophoping. De vochtophoping kan wel door verschillende zaken veroorzaakt worden. het is natuurlijk geen biologieles, dus we houden het simpel voor u. uw bloed stroomt door uw hele lichaam. Het bloed in uw lichaam moet aan naar boven gepompt worden. zwaartekracht laat dat niet toe, maar andere hulpmiddelen wel. Uw hart pompt natuurlijk het bloed rond en daar helpt uw lichaam ook aan mee. In uw aderen zitten namelijk klepjes die ervoor zorgen dat het bloed niet terug naar beneden stroomt. Daarnaast stroomt het bloed niet terug door uw kuitspieren die daaraan mee helpen. Als laatste heeft u een sterke aderwand in uw benen die er ook aan mee helpt om het bloed niet naar beneden te laten stromen.
Maar hoe komt het vocht dan in uw enkel/voet? Het vocht hoopt zich op doordat uw aderwand in uw benen gaat lekken. De aderwand in uw benen gaat lekker doordat de druk in uw aderen te hoog wordt, omdat er bloed achterblijft. Het bloed blijft achter doordat de aderwand, kuitspieren en aderkleppen niet meer functioneren als behoren en daarom stroomt het bloed lastiger omhoog.
Als u zwanger bent, niet genoeg beweegt of overgewicht hebt, is de kans op opgehoopt vocht (enkeloedeem) groter als normaal. Het maakt in deze gevallen niet zo zeer uit of uw aderwand, kuitspieren en/of aderkleppen goed werkt ja of nee. Het gaat er dan om dat uw hartfunctie niet meer naar behoren werkt. Uw hart heeft namelijk bij die gevallen moeite om uw bloed tegen de zwaartekracht rond te pompen.
Wanneer krijgt u meer kans op dikke enkels/voeten?
- Overmatig gebruik van zout
- Aderen die minder goed werken
- Te veel alcoholgebruik
- Menstruatie en zwangerschap
- Het gebruik van (bepaalde) medicatie
- Wanneer u niet voldoende beweegt
- Als u last heeft van overgewicht
Veel gestelde vragen
U kunt een afspraak maken voor een online intake/consult via de knop “Plan een online consult”. Wij hanteren geen wachtrij.
U kunt op elk moment waar u ook bent een online consult inplannen en bijwonen. Bent u op werk en heeft u het erg druk? Maak een online afspraak. Bent u op uw sportvereniging en vertrouwt u de pijn niet? Maak snel via deze website een online afspraak! Wacht niet tot het te laat is.
Tijdens de online intake kijkt één van onze professionele therapeuten naar uw klacht en wordt er beslist of dit het beste thuis of op één van onze praktijken wordt behandelt. Woont u gelegen bij één van onze praktijken komen wij aan huis, anders lossen we het op een andere manier op.
Net als een normale Fysiotherapie afspraak wordt dit online consult ook vergoedt. Wij hebben met alle zorgverzekeraars van Nederland een contract. Als u fysiotherapie in uw pakket heeft zitten heeft u geen omkijken naar de kosten.
Staat uw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@fysio-connected.nl of bel naar 0180 849 257
Meer weten over Fysio Connected?
Meer weten over Fysio Connected? Neem dan op uw gewenste manier contact met ons op.
Openingstijden
Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Weekenden en avonden: Op afspraak
Contactgegevens
Telefoon: 0180 849 257
E-mail: info@fysio-connected.nl